Moxatherapie

Moxatherapie is een eeuwenoude behandelwijze met zijn wortels in de Traditionele Chinese Geneeskunde. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid (Artemisia vulgaris). Van dit kruid wordt een moxa-stick gemaakt. Deze moxa-stick wordt vlak boven de huid gebrand. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt, zodat er veel hitte in een geconcentreerde vorm vrijkomt. Deze hitte voelt weldadig aan op de huid en kan energetische blokkades in de meridianen en acupunten verhelpen, waardoor de doorstroom van levensenergie (qi) in het lichaam wordt gestimuleerd.

Moxatherapie kan preventief ingezet worden voor het voorkomen van allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Het geeft op de eerste plaats een weldadig gevoel. Het werkt zowel verwarmend als verzachtend en stimulerend. Het is een geschikte behandelvorm voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen, gebrek aan energie, verzwakt immuunsysteem, koude, slapeloosheid of seksuele problemen. Het kan ook verlichting bieden bij pijnlijke en stijve spieren en reumatische klachten. Verder kan moxatherapie lokaal ingezet worden bij botbreuken om de doorbloeding te bevorderen. 

Moxatherapie is een veilige behandelmethode, mits het goed wordt uitgevoerd. De moxa-stick mag nooit tegen de huid worden gehouden! De moxa-stick moet op minimaal 1 cm van de huid af worden gehouden. Het is de bedoeling dat de huid wordt verwarmd met stralingswarmte.